Statiunea Moneasa este denumita si “Perla Muntilor Apuseni” deatorita frumusetii si bogatiilor sale naturale cat si efectelor curative ale apelor minerale ce izvorasc in zona.
Staţiunea Moneasa este situată la poalele Munţilor Codru-Moma, la o altitudine de 280 metri, la o distanţă de 102 kilometri faţă de municipiul Arad, 20 de kilometri de oraşul Sebiş, din judeţul Arad şi 139 kilometri de Deva. Ea este străbătută de cursul superior al râului Moneasa. Moneasa datează din anul 1597 insa este recunoscuta oficial ca statiune in 1898. Pentru mai multe informarii despre istoricul statiunii se poate consulta site-ul oficial www.statiuneamoneasa.com
Moneasa este foarte cunoscuta datorita exploatarii de marmura rosie si neagra, izvoarelor minerale bicarbonate, calcice, sodice, oligominerale si mezotermale (22-32 grade Celsius), valorificate inca din 1866. Apele pline cu minerale au numeroase efecte terapeutice cu efecte deosebit de benefice in tratarea afactiunilor aparatului locomotor (reumatismele inflamatorii degenerative, reumatismele abarticulare, stari posttraumatice), afectiunilor neurologice periferale si central, afectiunilor ginecologice cornice, nevrozei astenice, afectiunilor asociate(boli metabolice si de nutritie). Moneasa este un bioclimat cu efecte sedative, calmante asupra sistemului nervos, motiv pentru care se resimte o stare de somnolenta si de relaxare inca dupa primele ore de la sosirea in statiune. In atmosfera din statiune are loc un fenomen unic in Europa de Est, mai exact, ionii negativi din aer coboara peste statiune la ora 16:00 pana a doua zi la 10:00, provocand o stare generala de somnolenta. Acest fenomen este rar intalnit si se datoreaza faptului ca statiunea este asezata intr-o depresiune cu abundenta vegetala iar aerul urmeaza cursurile raurilor incarcate cu minerale pe vai inguste.
Obiective turistice şi de agreement:
Turistii pot face trasee insotiti de ghid sau pe cont propriu in zona statiunii, urcand pe culmile Muntilor Codru Moma ce ating chiar si 1000 m. Principalele atractii turistice sunt :
- Peştera Liliecilor (aflat la distanţa de o oră de mers pe jos)
- Cariera de marmură roşie şi neagră (45 de minute)
- Izvorul Piatra cu Lapte (20 minute)
- Grota Urşilor (10 minute)
- Cuptorul de Fier (10 minute)
- Rezervaţia de nuferi
- Vârful Izoi
- Stânca Laptelui
- Tinoasa
- Platoul Carstnic
- Cetatea Deznei
- Cascada Boroaia
- Lacul din centrul statiunii pe care se pot face plimbari cu barca sau hidrobicicleta
- Strandul cu apa mezotermala amenajat la nivelul standardelor Europene
In statiune se pot inchiria ATV-uri.
Bazele de tratament de la Hotel Parc si Moneasa ofera tratamente balneare celor interesati.